سعید شاملو – saeid shamlu

ساخت وبلاگ
سعید شاملوسعید شاملو

سعید شاملو مشهور به پروفسور سعید شاملو دکتر روانشناس و استاد دانشگاه ایرانی است. سعید شاملو بنیان گذار روانشناسی بالینی در ایران است- سعید شاملو در کنار تالیف و ترجمه کتاب- بیش از یکصد مقاله نظری و پژوهشی در زمینه روانشناسی تالیف کرده‌است

زندگی سعید شاملو

زنده یاد پروفسور سعید شاملو بنیانگذار روانشناسی بالینی در ایران در سال ۱۳۰۸ در شهر ملایر چشم به جهان گشود و پس از طی دوران دبستان و دبیرستان برای ادامه تحصیل به کشور آمریکا رفت آنجا در دانشگاه جورج واشینگتن- دانشگاه ایالتی واشینگتن و دانشگاه ایلی نوی به دریافت درجات کارشناسی- کارشناسی ارشد و دکترا در روانشناسی بالینی و فوق دکترا در روان درمانی نایل آمد سپس دو سال با سمت استادیاری در آمریکا به تدریس مشغول شد و نیز در بخش روانپزشکی بیمارستان ایلی نوی به عنوان روانشناس بالینی بخش به فعالیت پرداخت.

پس از بازگشت به ایران از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۲ در دانشکده پزشکى شهید بهشتى -دانشگاه ملى ایران- به تدریس و تحقیق و فعالیت بالینى پرداخت. پروفسور شاملو در سال ۱۳۴۸ -در سن ۴۰ سالگى- ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دو دختر است که هر دو تحصیلات عالیه و آکادمیک دارند و از همان سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۷۳ به ترتیب در دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکى تهران با سمت هاى استادیارى- دانشیارى و استادى به تدریس و تحقیق و ارایه خدمات بالینى اشتغال داشت.

فعالیت هاى فکرى و اجتماعى او در ایران

شاید اساسى ترین تلاش او در این سال ها علاوه بر کار بالینى گسترده- تدوین سرفصل هاى روانشناسى بالینى براى دوره هاى کارشناسى و کارشناسى ارشد و سپس دکترا از یک سو و چاپ و انتشار منابع تازه رشته فوق و زمینه هاى وابسته از سوى دیگر بود. در سال ۱۳۷۳ گروه روانشناسى دانشگاه علوم بهزیستى و توانبخشى را تاسیس کرد و از همان سال استادى و مدیریت آن گروه را برعهده داشت. پروفسور سعید شاملو بانى تجدید حیات انجمن روانشناسى ایران بود و در دوره هاى اول- دوم و پنجم ریاست هیات مدیره انجمن را نیز برعهده داشت. زمینه اى دیگر از تلاش و سخت کوشى ایشان مساعى او در طراحى سازمان نظام روانشناسى کشور بود که پس از سال ها پیگیرى سرانجام به بار نشست.پروفسور سعید شاملو از سوى مرکز بین المللى شرح حال نویسى -IBC- در کمبریج انگلستان به عنوان نامزد مرد سال ۲۰۰۴ انتخاب شد. این عنوان تنها به معدودى از برگزید گان اعطا مى شود که دستاورد ها و پیشگامى آنها در جامعه بین المللى برجسته باشد و انتخاب ایشان از میان ده ها هزار فرد لایق دیگر به درستى نشان دهنده قدر و ارزش اقدامات علمى ایشان است.

سعید شاملوسعید شاملو

خدمات پروفسور شاملو به اختصار

تالیف و ترجمه کتاب هاى بهداشت روانى- روانشناسى بالینى- روش هاى نو در روانکاوى- کاربرد روان درمانى- مکاتب و نظریه هاى شخصیت- آسیب شناسى روانى- روش تهیه شرح حال- مصاحبه تشخیصى- تاریخ علم روانشناسى- روان درمانى کودک – شخصیت ایرانى -ناتمام-.تالیف بیش از یکصد مقاله نظرى و پژوهشى در روانشناسى و تاسیس اولین کلینیک مرکز مشاوره و راهنمایى در دانشگاه تهران در سال ۱۳۴۴ همچنین راه اندازى اولین دوره فوق لیسانس و دکتراى روانشناسى بالینى در ایران و برگزارى دومین کنگره بین المللى روان درمانى در شرق از خدمات برجسته ایشان است.

فعالیت هاى علمى

بانى تجدید حیات انجمن روانشناسى ایران و ریاست چند دوره از هیات مدیره آن
عضو آکادمى علوم نیویورک از سال ۱۹۷۶
عضو انجمن روانشناسى آمریکا -APA- از سال ۱۹۷۰
عضو انجمن روان درمانى آمریکا از سال ۱۹۷۲

عضو انجمن هیپنوتیست هاى آزمایشگاهى از سال ۱۹۶۷ و همچنین عضو مشاور در هیات تحریریه دایره المعارف بین المللى روانکاوى- روانپزشکى- اعصاب و روانشناسى از سال ۱۹۷۳ و برگزارى دومین کنگره بین المللى روان درمانى در شرق و گفت وگوى بین تمدن ها که بیش از ۶۰ مهمان از تمام قاره هاى جهان در آن شرکت داشته اند برجسته ترین فعالیت علمى پروفسور شاملو در آخرین پاییز زندگانى وى بود که ایشان ریاست و سمت دبیر کمیته علمى این کنگره را بر عهده داشت.

پس از برگزارى کنگره مزبور تعهد علمى و حساسیت پروفسور شاملو به مسایل حرفه اى – وى را که سال ها از بیمارى قلبى رنج مى برد و لازم بود از هر فعالیت همراه با استرس دورى جوید براى چندمین بار روانه بیمارستان کرد اما تن خسته و رنجور بنیانگذار روانشناسى بالینى ایران که هفته ها بى خوابى و فشار روانى را تحمل کرده بود این بار توان مقابله با بیمارى را نداشت. دکتر شاملو یک هفته پس از برگزارى این کنگره بین المللى دچار حمله قلبى شد و چند روز در بیمارستان بسترى بود و تا آخرین ساعات قبل از بسترى شدن در بیمارستان همچون همیشه به ارتقاى علم روانشناسى کمر همت بسته بود و ریاست مسیولانه وى در جلسات اخیر پنجمین هیات مدیره انجمن روانشناسى ایران از آن جمله است.ایشان بلافاصله پس از ترخیص از بیمارستان و با وجود توصیه پزشک معالج مبنى بر استراحت به دانشگاه مراجعه کرد تا به امور جارى گروه- دانشجویان و انجمن روانشناسى ایران رسیدگى کند. چند روز پس از مراجعت به دانشگاه بار دیگر دچار حمله قلبى شد و از آن پس در بیمارستان بسترى شد تا آنکه سرانجام در صبحگاه روز دهم دى ماه ۱۳۸۳ قلبى که به دل ها آرامش مى بخشید به آرامش ابدى پیوست. دکتر شهناز شجاع همسر پروفسور شاملو با اشاره به شخصیت وى مى گوید: نگارش شرح حال مردان بزرگ همان قدر دشوار است که درک و شناخت واقعى این بزرگواران. مسلما با گذشت زمان- تاریخ خود منصف ترین داورى ها را در مورد این بزرگان خواهد داشت. من به عنوان همسر و شریک زندگى این انسان والا و وارسته به این نکته اکتفا مى کنم که او همه چیزم در زندگى بود. او به زندگى ام معنا و غنا بخشید و مفهوم واقعى انسان بودن و انسان زیستن را در مکتب او آموختم. او همسرى شایسته بود که هنر خوب بودن را به من آموخت. پدرى شایسته بود که فرزند شایسته بودن را به فرزندانش آموخت و نهایت آنکه او گوهرى گرانبها بود که هنر انسان بودن را به شاگردانش هدیه داد. من همواره خاطره اش را گرامى مى دارم و مباهات مى کنم که سال هاى طولانى از عمرم را در پناه و سایه آن بزرگوار گذراندم و امیدوارم که آموزش هایش براى من و همه کسانى که در جوارش زیسته ایم راهگشا و راهنما باشد.

دکتر على شریعتمدارى رییس چهارمین هیات مدیره انجمن روانشناسى ایران در این باره اظهار داشت: سال ها همکارى و آشنایى با مرحوم دکتر سعید شاملو خاطره هاى فراوانى را در ذهن اینجانب و سایر همکاران برجا گذاشته است کسانى که از نزدیک با دکتر شاملو تماس داشتند همگى اذعان دارند که ایشان علاقه شدیدى به رشته روانشناسى داشت و ضمن فعالیت هاى علمى خود همواره در جهت ارتقاى سطح علمى این رشته مى کوشید و در این راه همیشه مشوق همکاران و دانشجویان بود. فقدان این فقید سعید ضایعه اى براى رشته روانشناسى و روان درمانى تلقى مى شود. ضمن عرض تسلیت به همسر گرامى شان امیدوارم همت علمى و عملى مرحوم دکتر سعید شاملو که بزرگترین یادگار اوست راهگشاى پیشرفت هرچه بیشتر رشته روانشناسى و تلاش هاى هدفمند دانشجویان عزیز قرار گیرد.دکتر محمدتقى جغتایى رییس دانشگاه علوم بهزیستى و توانبخشى در رابطه با فعالیت هاى این استاد عالیقدر مى گوید: پروفسور سعید شاملو برجسته ترین استاد روانشناسى بالینى ایران- بنیانگذار گروه روانشناسى و دوره هاى کارشناسى ارشد و دکتراى روانشناسى بالینى در دانشگاه علوم بهزیستى و توانبخشى درگذشت و با فوت خویش مسیولیت خطیرى را برعهده دانشگاهیان باقى گذاشت.پروفسور شاملو نقش بسزایى در توسعه دانش روانشناسى کشور به ویژه رشد گروه روانشناسى دانشگاه علوم بهزیستى ایفا کرد. ایشان در مدت بیش از ده سال همکارى با دانشگاه- سمت هاى ریاست گروه روانشناسى بالینى و عضویت در شوراى پژوهشى و شوراى تحصیلات تکمیلى این دانشگاه را برعهده داشت و آخرین سمت ایشان ریاست دومین کنگره بین المللى روان درمانى در شرق بود که به یمن وجود آن استاد فقید با موفقیت برگزار شد. این کنگره در نوع خود بى نظیر و در تاریخ روانشناسى و روانپزشکى ایران بى سابقه و بدیع بود. استاد شاملو در این کنگره موجبات آموزش نظرى و عملى فنون نوین روان درمانى و بستر مناسبى را براى اعزام استادان و دانشجویان روانشناسى به چند مرکز بزرگ روان درمانى و روانکاوى فراهم آورد و تاکید داشت که نتیجه دستاوردهاى این کنگره را در یک کتاب جامع به زبان انگلیسى با عنوان

Handbook of psychotherapy :
A croos-cultural perspective

منتشر سازد. استاد مقدمات تدوین و چاپ این کتاب را فراهم آورد و قطعا همکاران دانشمند وى این اثر جاودانه را به ثمر خواهند رساند.پروفسور شاملو با وجود سالمندى و مسیولیت هاى علمى و اجرایى متعدد همیشه با دانش روز همگام بود. آزادگى و تواضع و خدمتگزارى به دیگران برخى از مهمترین ویژگى هاى این دانشمند بزرگوار به شمار مى رود. مسلما توصیف این شخصیت بزرگوار در چند سطر غیرممکن است اما این مختصر- تنها به پاس بزرگداشت و تقدیر از زحمات ایشان به نگارش درآمد.دکتر علیرضا جزایرى عضو هیات علمى و عضو گروه روانشناسى بالینى دانشگاه علوم بهزیستى و توانبخشى افزود: از دید من نبود دکتر شاملو فقدانى است براى جامعه بهداشت و روان و جامعه روانشناسى. او فردى بود که چهل سال تلاش کرد تا روانشناسى را به جایگاه و مرتبه اى که باید در کشور داشته باشد برساند و نتیجه تلاش هاى در طى این سال ها پایه ریزى سازمان نظام روانشناسى و مشاوره کشور بود که در سال گذشته توسط مجلس تصویب شد و همیشه آرزوى او بود که روانشناسى داراى یک سازماندهى منظم در کشور باشد و از لحاظ شخصیتى هم من کمتر کسى را دیده بودم که با این همه غناى علمى آن قدر فروافتاده و متواضع باشد و وجود ایشان براى دانشگاه و شخص من نعمتى بود که متاسفانه از دست رفت.همچنین خانم دکتر فاطمه طالقانى مدیر گروه مشاوره دانشگاه علوم بهزیستى و توانبخشى مى گوید: چیزى که در اولین برخوردها همیشه از دکتر برداشت مى شد آرامش بى نهایت ایشان بود که در گفتار و رفتار و کردار او وجود داشت و مى توانست آن را به دیگران منتقل کند یعنى وقتى با او صحبت مى کردیم آرامش مى گرفتیم- بسیار متواضع بود. هیچ وقت شما در برخوردهاى عادى او نمى توانستید بفهمید که دکتر شاملو چه کسى است؟ و بعضى جاها به عنوان پدر مشاوره از او یاد مى شود حتى بارها اتفاق افتاده بود که از طرف ریاست دانشگاه براى او بزرگداشتى گرفته شود اما هیچ وقت راضى نبود که در جایى بیش از دیگران از او یاد شود. همیشه خود را در سطح دیگران و نزدیکان خود احساس مى کرد.حیف است که ما موقعى که کسى در حیات است سعى نمى کنیم او را بشناسیم و از وجودش استفاده کنیم ولى به محض این که از دنیا مى رود انگار بیدار مى شویم و شروع به جمع آورى اطلاعات نسبت به ایشان مى کنیم و بعد دوباره فراموشمان مى شود.

سعید شاملوسعید شاملو

فهرست کتاب‌ها
ترجمه و تالیف

– بهداشت روانی
– روان‌شناسی بالینی
– مطالعه کیفیت زندگی- ادراک بیماری و سبک‌های دلبستگی بیماران سالمند مبتلا به دیابت. باهمکاری دکتر حمیده جهانگیری- دکتر علیرضا نوروزی- دکتر هاراطون داویدیان- دکتر پریرخ دادستان- و دکتر میرتقی گروسی فرشی- و دکتر حیدرعلی هومن
– روش‌های نو در روان کاوی
– کاربرد روان درمانی
– مکاتب و نظریه‌های شخصیت
– آسیب‌شناسی روانی
– روش تهیه شرح حال
– مصاحبه تشخیصی
– تاریخ علم روان‌شناسی
– روان درمانی کودک
– شخصیت ایرانی -ناتمام-

سمت‌ها

– بانی تجدید حیات و رییس چند دوره از هییت مدیره انجمن روانشناسی ایران
– عضو آکادمی علوم نیویورک از سال ۱۹۷۶
– عضو انجمن روانشناسی آمریکا -APA- از سال ۱۹۷۰
– عضو انجمن روان‌درمانی آمریکا از سال ۱۹۷۲
– عضو انجمن هیپنوتیست‌های آزمایشگاهی از سال ۱۹۶۷
– عضو مشاوره در هییت تحریه دایره المعارف بین‌المللی روان کاوی- روان پزشکی- اعصاب و روان‌شناسی از سال ۱۹۷۳

منبع :

روان بنیان

انجمن روانشناسی ایران

ویکی پدیا

انجمن اجتماع اندیشه - تمامی انجمن‌ها ]...
ما را در سایت انجمن اجتماع اندیشه - تمامی انجمن‌ها ] دنبال می کنید

برچسب : سعید,شاملو, نویسنده : piuc بازدید : 161 تاريخ : سه شنبه 31 مرداد 1396 ساعت: 5:28