آلن گینزبرگ – Allen Ginsberg

ساخت وبلاگ
آلن گینزبرگآلن گینزبرگ

آلن گینزبرگ با نام کامل ایروین آلن گینزبرگ شاعر آمریکایی بود- وی به خاطر شعر -زوزه- معروف است- گینزبرگ به همراه جک کرواک و ویلیام باروز از پایه‌گذاران -نسل بیت- بود- گینزبرگ شاعر و فعال سیاسی بود و در دهه ۶۰ در اعتراضات مدنی و مخالفت علیه جنگ ویتنام نقش بسیار فعالی داشت- او در رابطه با آزادی بیان و آزادی حقوق همجنس‌گرایان نیز فعالیت می‌کرد

زندگی آلن گینزبرگ

آلن گینزبرگ در سوم ژوین 1926 در خانواده یهودی در ایالت نیوجرسی به دنیا آمد. پدرش لویی گینزبرگ شاعر و معلمی یهودی و سوسیالیست بود و مادرش نایومی لیورگانت گینزبرگ از بیماری روحی پارانویا که اطرافیان را قاتلین خود می پنداشت و سرانجام سر از دارالمجانین در آورد. مادرش در حزب کمونیست فعالیت داشت.

آلن در نوجوانی شروع به نوشتن کرد. او ابتدا کارش را با نوشتن برای نیویورک تایمز آغاز نمود و درباره موضوعات سیاسی و حقوق کارگران می‌نوشت. در دوران دبیرستان به خاطر تشویق معلمش خواندن آثار والت ویتمن را آغاز کرد.
گینزبرگ پس از تحصیل در دانشگاه ایالتی مونت‌کلیر با یک بورس تحصیلی از انجمن مردان جوان عبری در سال ۱۹۴۹ به دانشگاه کلمبیا راه یافت.

سال های تحصیل در دانشگاه کلمبیا- سال های آشنایی با -جک کرواک – و -ویلیام باروز- و… بود و سال های ورود به دنیای زیرزمینی تبهکاران و اجتماع در کتابفروشی -فرلینگتی — دیگر شاعر نسل بیت و اولین ناشر آثار بیت ها. از جمله ناشر کتاب -زوزه – آلن گینزبرگ کتابی که هر چند در آغاز شاعر را به دادگاه کشاند اما اکنون یکی از شعرهای ماندگار ادبیات جهان است .

آلن گینزبرگآلن گینزبرگ

شعری به تمام معنا عصیانی و آکنده از پرخاش و ضجه و اندوه و هذیان و البته گاه آغشته به رنگ تند سیاسی که این شاید ریشه در پیشینه خانوادگی شاعر داشت و بین بیت ها -گینزبرگ – یکی از آنهایی بود که از دیگران سیاسی تر بودند و همین ویژگی او را از -جک کرواک – جدا می کرد که بیشتر به سبک می اندیشید و خیال نداشت ادبیات را به بیانیه سیاسی تقلیل دهد و -کرواک – انگار در برابر رفیق هم دانشگاهی اش به این واقعیت رسیده بود که جهان با کلمات تغییر نمی کند و بیهوده نباید داعیه دار چیزی شد که در نهایت مدعی را روسیاه خواهد کرد و البته همین اختلاف ها بود که این همه تنوع را در آثار -بیت – ها به وجود آورد و اکنون هم -ریچارد براتیگان – را جزو آنها به حساب می آورند و هم -گینزبرگ – و -کن کیسی – را در حالی که وقتی به عمق تفکر هر یک از آنها می رسیم – می بینیم – هیچ کدام در جزییات شبیه آن یکی نیستند هر چند در آثار تمام شان کلیات مشترکی به چشم می خورد مثل گرایش به فلسفه ذن و عرفان شرقی در برابر نظام مصرفی و کالا محور امریکایی ادبیات -بیت -ها- هجویه یی است بر آن و بیهوده نیست که -گینزبرگ – در اشعارش – زبان به ستایش نسلی می گشاید که جامعه آنها را مطرود می داند.

-همان ها که نصفه شب اطراف ریل ها پرسه زدند و ماتم گرفته بودند که کجا بروند و بی آنکه دلی شکسته به جا بگذارند رفتند.-

-همان ها که دنبال یک تخم مرغ خودشان را زیر کامیون های گوشت انداختند.-

-سطرهایی از شعر زوزه –

-زوزه – همان طور که شاعر بر پیشانی آن نوشته – شعری است که -گینزبرگ – آن را برای -کارل سالمون – سروده . برای -کارل سالمون – که در بیمارستان روانی از مغزش قطعه برداری کردند.

در همان بیمارستان روانی که مادر -گینزبرگ – هم در آن بستری بود و شاید -کارل سالمون – در واقع نماد نسلی بود که هر یک به گونه یی متلاشی شدند. نسلی غرق در مخدر و هذیان و پرسه های شبانه از کافه یی به کافه دیگر. نسلی که بخش اول شعر زوزه سرگذشتش را روایت می کند و شعر پس از عبور از وردگونه توام با دهشت و خشونت بخش دوم وارد بخش سوم می شود که خطابه یی است ستایش آمیز برای شخص -کارل سالمون -:

-کارل سالمون – من در دیوانه خانه ی راک لند همراه توام
جایی که تو دیوانه تر از منی
در دیوانه خانه ی راک لند همراه توام
جایی که حال تو وخیم است
در دیوانه خانه ی راک لند همراه توام
جایی که به سایه مادرم شبیه می شوی …-

آلن گینزبرگآلن گینزبرگ

و بدین سان -کارل سالمون – خاطره یی می شود از مادر مجنون گینز برگ . خاطره یی از روح و روان چند پاره او و هم نسلانش . خاطره یی که به زبان هذیانی شعر گینزبرگ و نویسندگان و شاعران هم دوره او لحنی عصیانی می دهد. لحنی که شاید مودبانه نباشد اما هنوز هم پس از این همه که از سال 1955 که سال سرودن زوزه است و از سال 1997 که سال مرگ شاعر آن است می گذرد- باز هم خواندنی است . همان قدر که -صید قزل آلا در امریکا- -ریچاد براتیگان – و آثاری از این دست . هر چند برخی معتقدند تاریخ مصرف این گونه آثار گذشته و ناخودآگاه نسل امروز را در جادوی -هری پاتر- و مانند آن می جویند!

گینزبرگ شاعر و فعال سیاسی بود و در دهه ۶۰ در اعتراضات مدنی و مخالفت علیه جنگ ویتنام نقش بسیار فعالی داشت. او در رابطه با آزادی بیان و آزادی حقوق همجنس‌گرایان نیز فعالیت می‌کرد.

آلن گینزبرگ در سال ۱۹۹۳ برای کتاب The Fall Of America جایزه کتاب ملی آمریکا را برد و از وزیر فرهنگ فرانسه نیز مدال شوالیه هنر و ادبیات را گرفت.

مرگ

آلن گینزبرگ در ۵ آوریل ۱۹۹۷در سن ۷۰ سالگی در اثر ابتلا به سرطان کبد درگذشت.

منبع :

برترینها

ویکی پدیا

انجمن اجتماع اندیشه - تمامی انجمن‌ها ]...
ما را در سایت انجمن اجتماع اندیشه - تمامی انجمن‌ها ] دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : piuc بازدید : 112 تاريخ : دوشنبه 18 دی 1396 ساعت: 0:48